Okulumuzun İnternet Etiği Kuralları
Sevgili öğrenciler,
İnternet, bilgiye ulaşmamızı, oyun oynamamızı ve arkadaşlarımızla iletişim kurmamızı sağlayan harika bir yer. Ancak, tıpkı okulumuzda olduğu gibi internette de belli kurallar vardır. Bu kurallar, hepimizin güvenli ve mutlu bir ortamda bulunmasını sağlar. İşte okulumuzun internet etiği kuralları:
Kişisel Bilgilerimizi Koruyalım
Adımız, soyadımız, ev adresimiz, telefon numaramız gibi özel bilgilerimizi internette paylaşmayalım. Bu bilgiler sadece ailemiz ve güvendiğimiz öğretmenlerimizle kalmalıdır.
Güvenilir Siteleri Tercih Edelim
İnternette gezinirken bilmediğimiz veya güvenmediğimiz sitelerden uzak duralım. Ailemizin veya öğretmenlerimizin önerdiği siteleri kullanmak her zaman daha güvenlidir.
Nazik ve Saygılı Olalım
İnternette yazışırken ve paylaşım yaparken her zaman nazik davranalım. Birine kötü söz söylemek, alay etmek ya da hakaret etmek hem onların kalbini incitir hem de internetin güzelliğini bozar. Unutmayın, internet de bir sohbet ortamıdır; gerçek hayatta olduğu gibi saygılı olmalıyız.
Telif Haklarına Dikkat Edelim
Başkalarının hazırladığı resimlere, videolara ya da yazılara saygı duyalım. İzin almadan bunları kopyalamamak ya da paylaşmamak, onların emeğine saygı göstermek demektir.
Fotoğraf ve Videoları Dikkatli Paylaşalım
Eğer kendi fotoğrafımızı veya videomuzu paylaşmamız gerekirse, kimlerle paylaştığımıza dikkat edelim. Bilinmeyen kişilerle paylaşım yapmamak, internet güvenliğimiz için çok önemlidir.
Zamanımızı Doğru Kullanalım
İnternette eğlenmek güzel, fakat derslerimize ve diğer etkinliklerimize de vakit ayıralım. Aşırı internet kullanımı göz sağlığımızı etkileyebilir ve derslerimizi aksatabilir.
Şüpheli Durumlarda Yardım İsteyelim
Eğer internette karşınıza çıkan bir durum size garip, korkutucu ya da anlaşılmaz gelirse, hemen bir öğretmeninizle veya ailenizle konuşun. Sizin güvenliğiniz her şeyden önemlidir.
Farklı Görüşlere Saygı Gösterelim
İnternette herkesin farklı fikirleri olabilir. Başkalarının düşüncelerine saygı duyarak, tartışmaları sakin ve yapıcı bir şekilde sürdürelim. Bu sayede hep birlikte daha huzurlu bir ortam oluşturabiliriz.
Unutmayın sevgili öğrenciler, interneti kullanırken dikkatli olmak, hem kendimizi hem de arkadaşlarımızı korumamıza yardımcı olur. Bu kurallara uyarak, interneti güvenli, eğlenceli ve öğretici bir yer haline getirebiliriz. Hep birlikte, sorumlu ve saygılı bir internet topluluğu oluşturalım!
Sevgiyle kalın, iyi gezintiler!
Etik Nedir?
Etik, doğru ile yanlış davranışı ayırt ederek doğru olanı uygulamak anlamına gelir.
Etik kavramı ile ahlak kavramı birbiriyle karıştırılmamalıdır. Her ne kadar aynı anlamı taşısalar da ahlak içerisinde toplumsal kabuller, gelenekler, yasalar ve kurallar vardır.
Etikte ise doğru ile yanlışı, haklı ile haksızı, iyi ile kötüyü, adil ile adil olmayanı ayırt etmek, bunun sonucunda da doğru, haklı, iyi ve adil olduğuna inandığımız şeyleri uygulamaya koymak vardır.
Bilişim Etiği
Hayatımızın her alanında uyulması gereken belli başlı ahlak kuralları vardır ve etikte bu ahlak kurallarının olması gerektiği şekli tanımlar.
Bilişim etiği bilgisayar dünyasında insanların davranışlarını inceleyen felsefe dalıdır. Bilişim etiği konusunda hackerlık, dosya paylaşımı, internetin demokratik olup olmaması, lisanslamalar sıklıkla tartışılan konulardır.
Hayatımızın her alanında olduğu gibi bilişim alanında da etik kurallara uyulması, bilgisayar ortamlarının daha güvenilir daha doğru bilgilerin olduğu ortamlar haline gelmesini sağlayacaktır.
Computer Ethics Institute (Bilgisayar Etik Enstitüsü) bilişim etiği ile ilgili 10 ilke belirlemiştir. Bilgisayar kullanım etik ilkelerinin temelini oluşturan 10 ilke şunlardır:
1- Bilgisayar başka insanlara zarar vermek için kullanılamaz.
2- Başka insanların bilgisayar çalışmaları karıştırılamaz.
3- Bilgisayar ortamında başka insanların dosyaları karıştırılamaz .
4- Bilgisayar hırsızlık yapmak için kullanılamaz.
5- Bilgisayar yalan bilgiyi yaymak için kullanılamaz.
6- Bedeli ödenmeyen yazılım kopyalanamaz ve kullanılamaz.
7- Başka insanların bilgisayar kaynakları izin almadan kullanılamaz.
8- Başka insanların entelektüel bilgileri başkasına mal edilemez.
9- Kişi yazdığı programın sosyal hayata etkilerini dikkate almalıdır.
10- Kişi, bilgisayarı, diğer insanları dikkate alarak ve saygı göstererek kullanmalıdır.
Bilişimde Temel Etik Sorunlar
Toplumda daha önce var olan sorunlar, bilişim teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla daha da arttığı gibi bu yaygınlaşma günümüzü ve geleceğimizi önemli ölçüde olumsuz etkileyen ve etkileyecek yeni etik sorunların ortaya çıkmasına da sebep olmuştur.
Bilişim toplumunda ortaya çıkan etik sorunların bazıları şunlardır:
– Bilginin Doğruluğu
– Özel Yaşama İlişkin Sorunlar, Mahremiyet, Kişisel Haklar
– Bilgisayar Suçları
– Fikri Mülkiyet Hakları
– İşsizlik
– Sağlık Sorunları
– Sosyal İlişkiler, Ev Ofisleri ve Aileye İlişkin Sorunlar
– Sanal Ortam, Sanal İlişkiler
– Yapay Zeka
– Sosyal İlgi ve Teknoloji İlişkisi
İnternet Etiği
Çevrimiçi (Online) ortamlarda diğer insanların hak ve hukukuna saygılı olmak noktasında nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağının bilgisine internet etiği denir. İnternet etiği, gerçek hayatta iletişimde olduğunuz insanlara gösterdiğiniz saygı ve nezaketin aynıyla internet ortamında da gösterilmesi için bazı kurallar içerir.
Herhangi bir hak ihlaline uğramamak ve kullanılan sistemi de zafiyete uğratmamak için çevrimiçi ortamları kullanırken kullanım politikalarına uygun davranılmalıdır.
İnternet ortamında gezinirken ya da iletişim kurarken uymamız gereken önemli kurallardan bazıları şunlardır:
Suça Ortak Olmayın
Nezaket Kurallarına Uyun ve Türkçemize Sahip Çıkın
Özel Bilgilerinizi Paylaşmaktan Kaçının
Güçlü Bir Şifre Oluşturun ve Kimseyle Paylaşmayın
Etik Davranışların Sonuçları
Yukarıda belirttiğimiz etik kurallara uyduğumuz takdirde bu davranışların bizlere olumlu yansıyacağını unutmamalıyız.
Bilgisayar ve internet ortamında etik kurallara uyduğumuz takdirde bilişim toplumunda karşı saygınlığımız ve güvenilirliğimiz artacak, herhangi bir problemimiz olduğunda insanların bize yardımcı olma isteği kolaylaşacak ve iyi bir imaja sahip olmamız toplumda kabul görmemizi sağlayacaktır.